Induláshoz

A döntés már megszületett? Itt egy kis segítség az induláshoz

A választás, hogy mi legyen az, amit mondjuk otthonról, a család mellett lehet végezni, nem egyszerű. Számomra a következő vonal mentén alakult ki:
– amit igazán szeretek csinálni, annyira, hogy hajlandó vagyok folyamatosan továbbképezni magamat
– amiben jó lehetek, vagy legalábbis más, mint az átlag
– ami időben úgy beosztható, ahogyan nekem megfelel
– amivel annyi pénzt tudok kitermelni, amennyi szükséges (idővel akár többet is)
– amihez nem kell (túl nagy) kezdő beruházás
ezek voltak a fő szempontjaim. Akkor még nem tudtam, hogy mellette vállalkozni is meg kell majd tanulnom, illetve hogy a vállalkozást jóval előtte érdemes előkészíteni, elindítani, mint ahogyan pénzt kell, hogy termeljen nekünk. Ha te is úgy érzed, hogy ezen az úton szeretnél elindulni, mindenképpen ezeket a szempontokat ajánlom figyelmedbe.
Rendelkezel valami olyan hobbival, amiben örömödet leled? Ez egy nagyszerű kiinduló-pont. Innen már csak azt kell eldöntened, hogy terméket szeretnél előállítani és azt értékesíteni, vagy a hobbival kapcsolatban blogot üzemeltetni, esetleg tanácsadást vagy workshopokat tartani. Mindegyikből lehet jövedelemforrás. Hogy melyikből mi? 

Termék előállítás

Itt nyilván nem kérdés, hogy miből lesz a bevételed, de azt javaslom, mielőtt döntenél, egy kockás papír és egy számológép sokat segíthet: nézd meg az előállítási költséget és időt, a járulékos költségeket esetleges engedélyeket, és írd össze, mekkora mennyiséget kellene összehozni, hogy az elegendő bevételt hozzon. Gondold végig, hogy van-e elég motivációd arra, hogy ezt a mennyiséget mindig előállítsd. Nyithatsz webshopot a termékeiddel, árulhatod azokat online piactereken, vagy járhatsz kézműves vásárokba velük (az egyik nem zárja ki a másikat).

Workshopok, tanfolyamok

A termékhez kapcsolódhat a workshopok, tanfolyamok tartása. Igazából ez lehet az előző pont kiegészítése is, feltétele, hogy gyakorlott legyél abban, amit bemutatsz. Ehhez már helység is kellhet, ennek a bérleti/rezsi költségét is figyelembe kell venni.

Tanfolyamot ma már nem csak „élőben” lehet tartani, egyre népszerűbbek az online tanfolyamok is, ez utóbbi idővel tökéletes passzív-jövedelem termelő bevételi forrás lehet.

Blogolás

Ez az, ami nem közvetlenül termeli a bevételt, és nem rögtön. Sokat kell hozzá tanulni, naprakésznek lenni egy adott témából. Ha szeretsz írni (vagy meg szeretnéd tanulni, merthogy ezt is lehet) és nem sürget az idő, jó megoldás lehet számodra. A bevételed abból származhat, hogy ha jól csinálod, akkor idővel drágán tudod értékesíteni a hirdetési felületeket a blogodon, nyithatsz webshopot azokkal a termékekkel, amik a blogodhoz kapcsolódnak (pl. receptes blog – sütőformákat, sütő kiegészítőket árulhat), sőt, ha nagyon jól csinálod, és közben a kapcsolati hálódat is építed, akkor külsős cégek is szponzorálhatnak posztokat az oldaladon.

Az on-line vállalkozásodhoz biztosan szükséged lesz a következőkre is:
– jó könyvelő
– marketing ismeretek
– pénzügyi ismeretek
– weboldal/webshop

Könyvelőt találni ismerős ajánlása, körbekérdezés alapján érdemes. Marketing-szakemberek közül több olyan van, aki kézművesekre specializálódott, vagy anyukákra, illetve van számukra kiemelt csomagja. Neten érdemes a honlapjukat nézegetni, hírlevelükre feliratkozni, mielőtt elköteleződünk egyikük/másikuk mellett. Sokat lehet az ingyenes anyagaikból is tanulni, és vannak nagyon jó fizetős tanfolyamok/letölthető anyagok is, egy-egy területre kiélezve (például a facebook hirdetésekre, a honlap szövegezésére, a blogírásra, a piaci jelenlétre stb.). Köztük többen szintén (kis)gyermekes édesanyák, ami hatalmas plusz pont, hiszen ki jobban értheti meg a problémáinkat, a nézőpontunkat, mint aki ugyanabban a helyzetben van.

Pénzügyi ismereteket, „vállalkozástant” tanulhatunk akár online, és hidd el, erre is szükség van, éppúgy, mint az árukészletre és a motivációra. Amennyiben van használható angol nyelvtudásod, ez mindenképpen helyzetelőnyt jelent, mert az elérhető információk tárháza végtelenné válik segítségével.

A honlap, mint kellék szintén fontos helyet foglal el, hiszen a vállalkozásod „arca”, az emberek első ránézésre ez alapján fogják a vállalkozásodat megítélni. Tévhit azonban, hogy egy pusztán szép honlap mindent visz. Az esztétikum nagyon fontos, de mellette a használhatóság, az egyszerűség, a visszatükröződés is ugyanilyen fontos. A honlapnak egységet kell alkotnia a személlyel aki mögötte áll (te), a tevékenységgel, a honlap tartalmával, a vállalkozás céljával. El kell érnie azt, amit te szeretnél, hogy elérjen (ez több minden lehet, például hírlevél-feliratkozók, érdeklődők gyűjtése, személyes márkád népszerűsítése, a látogatók vásárlóvá tétele).

Ugye te is jártál már olyan oldalon, ahol – bár a termék amit kínált önmagában megfelelt volna – mégsem volt minden tökéletesen meggyőző, ezért végül nem tőlük vásároltál. Nem keltett elég bizalmat benned. Én már jártam így többször is, és amióta arra kényszerítem magam, hogy ne vásároljak hirtelen, hanem aludjak rá egyet, ez még inkább előfordul. Átgondolom, és bár a termék tetszik, mégsem stimmel minden. Amennyiben a weboldalad eléri ezt a kerek-egész érzést, vállalkozásodban sokkal sikeresebb lehetsz.

Azt vedd azonban figyelembe, hogy a siker nem jön magától. Keményen meg kell érte dolgozni, és mindig a célra összpontosítani, hogy az esetleges kudarc-élmények a tanulás forrásává válhassanak és ne visszavonulásra kényszerítsenek.

Töltsd le az ingyenes honlapkészítő segédletet

Ez érdekel
weboldal varrónőknek
weboldal keramikusoknak

Pin It on Pinterest

Share This