Tartalomkezelők

Amikor valaki a maga számára szeretne weboldalt készíteni, először a WordPress jut az eszébe, vagy más tartalomkezelő rendszer (pl. Joomla), nem pedig a honlapszerkesztők. Rengeteg oktatóvideót találhatsz hozzájuk a youtube-on, és leírásokat hozzájuk különböző cégek oldalain. Ha végigcsinálsz egy ilyen tanfolyamot, a végén képes leszel magadnak tárhelyet bérelni, feltelepíteni az adott tartalomkezelőt, és sablonnal létrehozni egy oldalt.

A sablonoknál általában adott kereteken belül limitált változtatásokat lehet végrehajtani. Pár betűtípusból, néhány szín variációból és háttérképből lehet válogatni. A képeidet pedig meghatározott vágás és kicsinyítés/nagyítás szerint fogják megjeleníteni. Ezért lehetséges az például, hogy bizonyos képeidnek nem azt a részét mutatják, amelyiket te szeretnél. Léteznek fizetős sablonok is, ezekben általában kicsit több a változtatási lehetőség, de mindig a sablon keretein belül marad. Ha létrehoztad a weboldalad, időnként frissíteni is kell majd.

Tapasztalatból tudom, hogy mennyire frusztráló, ha nem sikerül a logót pont úgy, oda és akkorában feltenni, ahogyan szeretnéd. Vagy nem érted, miért nem lehet pont oda azt a szöveget tenni, ahová akarod, miért csak mindig középre akarja a sablon. Azután végre sikerül egy részlet, de ha megnézed mobilról, akkor az egész összecsúszik. Végül beleölsz egy csomó időt, energiát és már az önbizalmad rovására megy a folytonos frusztráció. Sajnos ezek a problémák egy idő után végképp elvehetik az ember kedvét, és oda jutsz, hogy meggyőzöd magad, nincs is szükséged weboldalra.

Ezzel pedig egy óriási lehetőséget veszel el magadtól. Az emberek manapság mindenre rákeresnek a neten. Információkat, véleményeket olvasnak, megnézik a weboldalát annak a szolgáltatónak is, akivel személyes kapcsolatot fognak kialakítani. Így megy a világ. Gondolom te sem vagy egyedül a piacodon. Akkor csak az idődet vesztegeted, és a konkurensed egy lépéssel előtted fog járni, ha neki már van weboldala.

HonlapszerkesztőkHonlapszerkesztők vs. tartalomkezelők

Ha mindenképpen a magad útját akarod járni (mert képes vagy rá, mert nagyon akarod, vagy mert tényleg makacs vagy), akkor én egy jól megválasztott honlapszerkesztő használatát javaslom, és üzleti célra mindenképpen a fizetős változatot.

Egyáltalán nem sugall profizmust, ha az oldalad címe tartalmazza a honlapszerkesztő nevét (pl. akármi.wix.hu), és megjegyezni is könnyebb nélküle.

Ezekről a lehetőségekről készítettem egy ingyen letölthető anyagot, itt tudod elérni. A honlapszerkesztő programokból nagyon sokféle létezik a piacon. Sokat kipróbáltam, a blogra is felkerülnek ezek a tesztek, az ingyenes verziókról. Általában az ingyenes verzió kevesebb funkcióval bír, van ahol nem kínál mobilbarát sablonokat (ez ma már alap, hiszen a mobilról érkező forgalom sok esetben több, mint az asztali számítógépről jövő), és a legtöbb esetben elég kezdetleges dolgokra elég.

Nincsenek üzleti céljaid és nem is szeretnéd, hogy a hobbid egy napon „kinője” magát? Elég lehet neked egy ingyenes honlapszerkesztő, itt a blogon elolvashatod a teszteket, hogy tudatosan választhass. Annyiban különböznek az elején említett tartalomkezelő rendszerektől, hogy a honlapszerkesztők esetében elég egy regisztráció, nem kell telepíteni, és nem kell önállóan frissíteni az oldalt később sem. A sablonokat vizuálisan lehet szerkeszteni, a szerkeszthetőségük nagyon széles skálán mozog, van, ahol bármit személyre lehet szabni, csak fantázia és ügyesség kérdése.

A letölthető ingyenes anyagban találsz három olyan honlapszerkesztőt, ami próbálkozásra érdemes. Hátrányuk, hogy ha plusz funkciók kellenek az oldalunkra (pl. hírlevélküldő), akkor ezek nem mindegyike tudja, ahol pedig van, ott gyakran plusz pénzbe kerül. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a fizetős változat esetén, nem csak egyszeri térítésről van szó, hanem minden évben be kell fizetni a kért összeget.

Iratkozz fel a hírlevélre, és töltsd le az ingyenes weboldalkészítő segédletet

Iratkozz fel a hírlevélre, és töltsd le az ingyenes weboldalkészítő segédletet

Sikeresen feliratkoztál! Nézd meg az e-mail fiókodat

Pin It on Pinterest

Share This